Valutakurs sist oppdatert:

Valutakursomregning

Skriv inn beløp:

LBP = NOK

Valutakurshistorikk

Regne om valutakurser

Valutakurser.eu gir deg enkelt mulighet til å regne om en rekke forskjellige valutakurser til norske kroner med vår enkle valutakursomregner. Skriv inn ditt beløp for den utenlandske valutaen du ønsker å regne om i boksen over, og resultatet for din valutakursomregning vil med en gang vises. Omregning av valutakurser har aldri vært enklere. Vi benytter Open Exchange Rates sine valutakurser, som oppdateres på valutakurser.eu to ganger daglig. Valutakursene som vises er midtkurser, som vil si midtpunktet mellom kurs for kjøp og salg på et gitt tidspunkt. Valutakursene er ment som en indikasjon, og du må regne med noe avvik sammenlignet med en faktisk valutatransaksjon.

Hvordan fungerer valuta?

En valuta er først og fremst en enhet for et betalingsmiddel for flere eller ett land. Sekundært kan valuta også bety pengeverdi, da som oftest i ordsammensetninger. Ordet valuta kommer fra det latinske ordet valeo, som betyr "er verdt" eller "gjelder".

De aller fleste land i verden har og bruker sin egen valuta. Noen land benytter imidlertid felles valuta (eksempel på dette er euro), mens andre land igjen ikke har sin egen valuta og derfor benytter et annet lands valuta (eksempelvis amerikansk dollar).

Alle valutaer har en valutakode. En valutakode består av tre bokstaver, og er en standard som er bestemt av den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO. For eksempel skrives norske kroner NOK, euro EUR og amerikansk dollar USD.

Valutakursen (eller vekslingskursen) mellom to valutaer sier oss hvor mye en valuta er verdt målt mot en annen valuta. Eksempelvis betyr 8 norske kroner (NOK) per amerikansk dollar (USD) at 8 norske kroner er like mye verdt som én amerikansk dollar.

I de fleste tilfeller er valutakursene flytende, og bestemt av markedet. En valutakurs som er bestemt av markedet vil endre seg når verdien på en av de to valutaene (i et valutapar) endres. Valutaer vil styrke seg når etterspørselen er større enn tilbudet, og likeledes svekke seg når etterspørselen er mindre enn tilbudet.

Valutakurs kan også påvirkes av et lands myndigheter som et finanspolitisk virkemiddel. Valutaer kan reevalueres eller deevalueres av et lands sentralbank for å påvirke faktorer som har med landets handel med andre land å gjøre.